Ετικέτες

Αγγλικά στο Νηπιαγωγείο (3) Αγωγή Υγείας (9) Ανακοινώσεις (138) Ανακοινώσεις - ΠΕΙ.Σ (13) Άνοιξη (3) Απόκριες (19) Άρθρα (54) Αρχή Σχολικής Χρονιάς (29) Βήματα για τη Ζωή (1) Βιβλία για παιδιά (6) Γενέθλια (14) Γιορτές (13) Γιορτή της Μητέρας (16) Γιορτή του Πατέρα (1) Γλώσσα (5) Γονείς (31) Δήμος Λυκόβρυσης-Πεύκης (6) Έθιμα (2) Ειδική Αγωγή (1) Εκδηλώσεις Συλλόγου Γονέων (8) Εκδηλώσεις του Νηπιαγωγείου μας (32) Εκπαιδευτικές Επισκέψεις (3) Εκπαιδευτικοί (2) Επιμορφώσεις εκπαιδευτικών (1) Εργασία στο σπίτι (64) Εργασίες νηπίων (16) Εργαστήρια Δεξιοτήτων (10) Ευρωπαϊκά Προγράμματα (3) Η Βιβλιοθήκη στο Νηπιαγωγείο (11) Ημέρα-Νύχτα (2) Θεματικές προσεγγίσεις (46) Καινοτόμες παρεμβάσεις (6) Καλοκαίρι (4) Μαθηματικά (3) Νέα Προγράμματα Σπουδών (3) Νομοθεσία (2) Όμιλοι (13) Ονομαστική Εορτή (1) Παγκόσμιες Ημέρες (5) Πάσχα (9) Περιβάλλον (4) Ρομποτική (1) Σαρακοστή (2) Σχολική Ψυχολόγος (3) Τέχνες (1) Τηλεδιάσκεψη (30) Το Νηπιαγωγείο μας (2) Φιλαναγνωσία (2) Φυσικές Επιστήμες (1) Χειμώνας (8) Χριστούγεννα (31)

ArtMissions#Skills Labs

ArtMissions#Skills Labs
The e-twinning project's blog

Μπορείτε να απολαύσετε το ιστολόγιο μας σε όλες τις γλώσσες του κόσμου

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Αλήθεια, τι γνωρίζεις για το ....χιόνι;

Το χιόνι θεωρείται ένα από τα πιο όμορφα καιρικά φαινόμανεα, κατά το οποίο οι υδρατμοί της ατμόσφαιρας κρυσταλλοποιούνται από το κρύο και πέφτουν στη γη με τη μορφή νιφάδων.
Το χιόνι αποτελείται από κρυστάλλους πάγου που είναι ενωμένοι μεταξύ τους χαλαρά και σχηματίζουν ελαφρές χιονονιφάδες.
Γενικά τα σχήματα των κρυστάλλων του χιονιού ανήκουν στο εξαγωνικό σύστημα, με επικράτηση των αστεροειδών μορφών με έξι ακτίνες. Η ομορφιά και ο πλούτος τους έλκυσε την προσοχή και τον θαυμασμό των μελετητών του χιονιού από τους αρχαίους χρόνους μέχρι και σήμερα και αποδεδειγμένα θεωρείται ότι υπερτερούν σε τελειότητα και ποικιλία των κρυστάλλων οποιουδήποτε ορυκτού είδους.
Στα πολικά όρη, οροπέδια αλλά και στα ψηλότερα όρη, το χιόνι πέφτει σε μεγάλη ποσότητα, έκταση και βάθος, ώστε  η πίεση των τελευταίων στρώσεων το μετατρέπει σε πάγο, σχηματίζοντας έτσι τους παγετώνες, που στις πολικές περιοχές καλύπτουν χιλιάδες τετραγωνικά μίλια.


ΩΦΕΛΕΙΕΣ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΟΥ
  • Διατηρεί τη θερμότητα του εδάφους και προστατεύει τη βλάστηση.
  • Από την τήξη του παρέχει άφθονο νερό, τροφοδοτώντας έτσι ποτάμια και χείμαρρους.
  • Συνθλιβόμενο και μετατρεπόμενο σε πάγο συντελεί τα μέγιστα στη διάβρωση του εδάφους, μετατρέποντας τους βράχους σε χώμα, διανοίγει ρυάκια και όχθες ποταμών.
  • Στις πολικές περιοχές και στις κορυφές των βουνών προσφέρεται θαυμάσια στην επικοινωνία και μεταφορά ειδών με έλκηθρα.
  • Στο ρου της ιστορίας αναδεικνύεται αναμφισβήτητα η προσφορά του χιονιού στον αθλητισμό, στη διασκέδαση των ανθρώπων , καθώς επίσης και στον τουρισμό των χωριών. 
  • Το χιόνι αποτελεί πηγή έμπνευσης ακόμη και στην τέχνη! Καθώς σε αρκετές χώρες του εξωτερικού, όπως στην Ιαπωνία, γλύπτες βάζουν όλη τους την φαντασία και δημιουργούν εντυπωσιακά αγάλματα από χιόνι και πάγο.
ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣΤΟΥ ΧΙΟΝΙΟΥ
  • Η γρήγορη τήξη του δημιουργεί έντονες πλημμύρες.
  • Η συχνή και πυκνή χιονόπτωση φράζει δρόμους και διακόπτει συγκοινωνίες.
  • Το βάρος του προκαλεί θραύση δέντρων και καταστροφή δικτύων, ενώ σε πλαγιές βουνών δημιουργεί χιονοστιβάδες, που προξενούν καταστροφές.  
Ρίχνοντας μια ματιά στην παράδοση της χώρας μας, πολλές παροιμίες και γνωμικά έχουν επινοηθεί κατά καιρούς για το χιόνι:
  1. "Το Μάρτη χιόνι βούτυρο μα σαν παγώσει μάρμαρο"
  2. "Συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια"
  3. "Χιόνι του Δεκεμβρίου, χρυσάφι του καλοκαιριού"
Γράφει η Κατερίνα Φαρμάκη, για το Σύγχρονο Νηπιαγωγείο, τεύχος 79, Ιαν-Φεβ 2011  
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου