Ετικέτες

Αγγλικά στο Νηπιαγωγείο (3) Αγωγή Υγείας (9) Ανακοινώσεις (138) Ανακοινώσεις - ΠΕΙ.Σ (12) Άνοιξη (3) Απόκριες (19) Άρθρα (54) Αρχή Σχολικής Χρονιάς (29) Βήματα για τη Ζωή (1) Βιβλία για παιδιά (6) Γενέθλια (14) Γιορτές (13) Γιορτή της Μητέρας (16) Γιορτή του Πατέρα (1) Γλώσσα (5) Γονείς (31) Δήμος Λυκόβρυσης-Πεύκης (6) Έθιμα (2) Ειδική Αγωγή (1) Εκδηλώσεις Συλλόγου Γονέων (8) Εκδηλώσεις του Νηπιαγωγείου μας (32) Εκπαιδευτικές Επισκέψεις (3) Εκπαιδευτικοί (2) Επιμορφώσεις εκπαιδευτικών (1) Εργασία στο σπίτι (64) Εργασίες νηπίων (16) Εργαστήρια Δεξιοτήτων (10) Ευρωπαϊκά Προγράμματα (3) Η Βιβλιοθήκη στο Νηπιαγωγείο (11) Ημέρα-Νύχτα (2) Θεματικές προσεγγίσεις (46) Καινοτόμες παρεμβάσεις (6) Καλοκαίρι (4) Μαθηματικά (3) Νέα Προγράμματα Σπουδών (3) Νομοθεσία (2) Όμιλοι (10) Ονομαστική Εορτή (1) Παγκόσμιες Ημέρες (5) Πάσχα (8) Περιβάλλον (4) Ρομποτική (1) Σαρακοστή (2) Σχολική Ψυχολόγος (3) Τέχνες (1) Τηλεδιάσκεψη (30) Το Νηπιαγωγείο μας (2) Φιλαναγνωσία (2) Φυσικές Επιστήμες (1) Χειμώνας (8) Χριστούγεννα (31)

ArtMissions#Skills Labs

ArtMissions#Skills Labs
The e-twinning project's blog

Μπορείτε να απολαύσετε το ιστολόγιο μας σε όλες τις γλώσσες του κόσμου

Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Συνταγές για τη μανούλα


Η ιδιαίτερη περιποίηση που θα θέλαμε να έχουμε, έστω και για μια μόνο ημέρα μέσα στο χρόνο:


ΜΑΝΑ – μια τέλεια λέξη συνώνυμη της αγάπης, φροντίδας, υπομονής, καθοδήγησης, …  Η πιο γλυκιά λέξη στον κόσμο.  Μπορεί με ένα χάδι της και ένα χαμόγελό της να εξαλείψει κάθε φόβο και πόνο.  Αυτή είναι που θα σταθεί δίπλα στο παιδί της ακόμη και εάν παραστρατήσει και όλοι του γυρίσουν τις πλάτες, η μάνα πάντα θα είναι στο πλευρό του παιδιού της, γιατί είναι ένα κομμάτι από τα σπλάχνα της.
Η Anνa Jarvis, δυο χρόνια μετά το θάνατο της μητέρας της, θέλησε να τιμήσει τη μνήμη της μητέρας της και να καθιερώσει αυτή τη γιορτή σαν αργία, λίγα χρόνια αργότερα.  Το πέτυχε να γιορτάζεται τη δεύτερη Κυριακή του Μάη αλλά όταν κατάλαβε ότι πλέον έγινε πηγή εκμετάλλευσης, αυτή και η αδελφή της διαμαρτυρήθηκαν, φυλακίστηκαν, ξόδεψαν όλη την περιουσία τους κάνοντας εκστρατείες εναντίον αυτής της γιορτής.
Σκεφτείτε τί έχει κάνει για σας η μάνα σας και φέτος κάντε και εσείς κάτι πιο ουσιαστικό από το να της στείλετε μια κάρτα, λίγα λουλούδια ή ένα τυπικό δωράκια.  Περάστε λίγο ποιοτικό χρόνο μαζί της, εξάλλου αυτό είναι που μια μάνα ζητάει και πείτε της πόσο την αγαπάτε.  Αυτό θέλει να ακούσει.
Εμένα η μητέρα μου δεν ζει αλλά όπως όλα τα πράγματα που με δίδαξε προσπαθώ να τα μεταφέρω στα παιδιά μου.  Φτιάχνοντας τις συνταγές της, που μας έφτιαχνε με τόση αγάπη, μένει πάντα ζωντανή στις καρδιές μας.  Έτσι με βάση ένα απλό κέικ, που ήταν ένα από τα αγαπημένά της και το πρώτο που με έμαθε να φτιάχνω, το έμαθα και εγώ στην κόρη μου και ελπίζω και εκείνη στα παιδιά της, σήμερα έφτιαξα μια δική μου συνταγή  και ξέρω ότι εάν ζούσε θα της άρεσε πάρα πολύ.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, σε όλες τις μανούλες τους κόσμου!!





 

Κέικ με Γιαούρτι και Πορτοκάλι– Συνταγή της Ήβης
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα
Υλικά:
500
Γραμμάρια  
Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
6
Αυγά
400
Γραμμάρια
Στραγγιστό Γιαούρτι
1 ½
Κούπες
Ζάχαρη
140
Γραμμάρια
Μαργαρίνη, σε θερμοκρασία δωματίου
2
Κουταλιές
Ξύσμα πορτοκαλιού
½
κ.γ.
Αλάτι
1
Μέτριο
Πορτοκάλι, ξεφλουδισμένο (να αφαιρεθεί η πέτσα) και κομμένο σε κομματάκια
Για το συρόπι πορτοκαλιού
1
Κούπα
Χυμό πορτοκαλιού
4
Κουταλιές
Ζάχαρη άχνη
Για το γλάσο πορτοκαλιού:
½
Κούπα
Από το πιο πάνω συρόπι πορτοκαλιού
1
Κούπα
Ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
1.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
2.
Κτυπάμε πρώτα τα ασπράδια να γίνουν σφιχτή μαρέγκα.
3.
Κτυπάμε στο μίξερ ξεχωριστά τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν.
4.
Προσθέτουμε το βούτυρο, μία-μία κουταλιά μέχρι να ενσωματωθεί καθώς και το γιαούρτι και τη φλούδα πορτοκαλιού.  Τα κτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα για 10 λεπτά.
5.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν.
6.
Χρησιμοποιόντας μια σπάτουλα ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις τη μαρέγκα και τα κομματάκια από το πορτοκάλι.
7.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα για κέικ και βάζουμε μέσα το μείγμα.
8.
Ψήνουμε για περίπου μία ώρα και δοκιμάζουμε με μια οδοντογλυφίδα μέχρι να βγει στεγνή.
9.
Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει για λίγο (περίπου 15 λεπτά).
10.
Βάζουμε το χυμό πορτοκαλιού και τη ζάχαρη άχνη να βράσουν για πέντε λεπτά.
11.
Ενώ το κέικ είναι ακόμη λίγο ζεστό ρίχνουμε λίγο-λίγο το μισό συρόπι από πάνω μέχρι να απορροφηθεί.
12.
Κοσκινίζουμε τη ζάχαρη άχνη και ρίχνουμε το υπόλοιπο συρόπι στη ζάχαρη μέχρι να γίνει ένα γλάσο.  Να μην είναι ούτε νερουλό ούτε σφιχτό αλλά να ρέει.
13.
Το ρίχνουμε από πάνω κουταλιά-κουταλιά να τρέξει παντού.

Από την ιστοσελίδα


Επίσης, λίγο πιο εξεζητημένο:
Για τη γιορτή της μητέρας Εκτύπωση E-mail
Η μέρα της μητέραςΗ γιορτή της μητέρας γιορτάζεται κάθε χρόνο την δεύτερη Κυριακή του Μαϊου. Είναι μια ευκαιρία να δείξουμε στις μαμάδες μας πόσο πολύ τις αγαπάμε και πόσο εκτιμάμε όλα αυτά που κάνουν για μας κάθε μέρα.
Μια πολύ ωραία ιδέα λοιπόν είναι να της φτιάξετε πρωινό, να το βάλετε σε έναν δίσκο μαζί με τον καφέ ή το τσάι της και μερικά λουλούδια σε ένα βάζο και να της πάτε πρωινό στο κρεβάτι! Στο site μας θα βρείτε πολλές εύκολες και νόστιμες συνταγές για πρωινό όπως:
Όλες αυτές οι συνταγές μπορούν να γίνουν αλμυρές ή γλυκές, ανάλογα με τη γέμιση ή το σιρόπι ή το συνοδευτικό που θα βάλετε. Ανάλογα λοιπόν με τα γούστα της μαμάς, βάλτε στο δίσκο σας μαρμελάδα ή μέλι ή τυρί κρέμα και φρούτα για να της προσφέρετε ένα γλυκό πρωινό, ή τυρί και το αλλαντικό της αρεσκείας της για να τα κάνετε αλμυρά.
Αν η μαμά είναι πολύ του γλυκού, μπορείτε να της φτιάξετε για πρωινό μια συνταγή από τα muffins και cupcakes που έχουμε ή κάτι από τα παρακάτω:
Μπορείτε επίσης να της φτιάξετε αυγουλάκια. Τα αυγά είναι νόστιμα, θρεπτικά και μπορούν να γίνουν με πολλούς τρόπους:
Έτσι θα ξεκινήσει μια πολύ όμορφη μέρα.
Μπορείτε να της φτιάξετε και διάφορα γλυκά φυσικά, τούρτες ή μπισκότα, ανάλογα με την εμπειρία σας στην κουζίνα. Τόσα γλυκά σας έχει φτιάξει εκείνη! Είναι λοιπόν ευκαιρία να της προσφέρετε κι εσείς μια γλυκιά κατασκευή από τα χεράκια σας. Στο site θα βρείτε διάφορες συνταγές και πολλές με οδηγίες βήμα βήμα, ώστε να σας βοηθήσουν να φτιάξετε ένα όμορφο δώρο για τη μαμά σας:
Ή φυσικά μπορείτε να διαλέξετε μια από τις πολλές τούρτες που έχουμε.
Αν πάλι η μαμά είναι λάτρης της σοκολάτας, μπορείτε να της φτιάξετε σοκολατάκια. Διαβάστε τις οδηγίες Φτιάχνουμε σοκολατάκια, πάρτε φόρμες και κουπ πατ σε σχήμα καρδούλας και φτιάξτε:
Θα βρείτε πολλές συνταγές ακόμα για σοκολατάκια στην κατηγορία Σοκολατένιοι Πειρασμοί.
Μπορείτε να αναλάβετε εσείς το μαγείρεμα για όλη την ημέρα και να αφήσετε τη μαμά να έχει μια μέρα ξεκούρασης και διακοπών από όλες τις δουλειές. Δεν είναι δύσκολο. Διαλέξτε συνταγές για κυρίως πιάτο από την κατηγορία για αρχάριους, εύκολες ή γρήγορες. Επιλέξτε μια που να είναι στο γούστο της μαμάς και μαγειρέψτε εσείς.Και μην ξεχάσετε να μαζέψετε το τραπέζι και να πλύνετε τα πιάτα μετά!
Οι μαμάδες είναι πολύτιμες και κάθε μέρα είναι ωραίο να τους δείχνουμε την αγάπη μας. Όμως είναι και όμορφο να τις φροντίσουμε και να τις γλυκάνουμε εμείς για μέρα. Πάρτε της (ή ακόμα καλύτερα φτιάξτε της) ένα μικρό δωράκι, φτιάξτε της πρωινό, αλλά πάνω από όλα, κάντε της μια αγκαλιά, δώστε της ένα φιλί και πείτε της πόσο την αγαπάτε. Είναι σίγουρα το καλύτερο δώρο απ' όλα!!!

Από την ιστοσελίδα

1 σχόλιο:

  1. Πολύ πρωτότυπες ιδέες!! Δεν είχα εντάξει τα μαθήματα ζαχαροπλαστικής στον προγραμματισμό για τη γιορτή της μητέρας. Αξιοποιήσιμες όλες και αρκετά απολαυστικές. Μπράβο Φρόσω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή